Effect of cold plasma on the elimination of pathogenic microorganisms in pork
DOI:
https://doi.org/10.62428/rcvp2024321895Keywords:
Cold plasma, microorganism elimination, physical, chemical and organoleptic changes, pork qualityAbstract
The objective was to evaluate the effect of cold plasma on pork obtained from the food market of the city of Huaraz and exposed to different levels of time and temperature of the cold plasma, for the elimination of pathogenic microorganisms, physicochemical and organoleptic. A sample of 5 kilos of pork from the Huaraz market was used, applying the Completely Randomized Block Design (DBCA) with a factorial arrangement of 3 x 2, (exposure to cold plasma equal 5, 10 and 15 minutes and plasma temperature of 25, 30 degrees Celsius); the analysis and statistical treatment of the data was through ANOVA. The results did not show any statistically significant difference between the times and temperatures of exposure, eliminating pathogenic microorganisms and maintaining the physicochemical components unchanged and the sensory attributes of smell, color, general appearance and texture. It is concluded that the use of cold plasma as an emerging technology has a significant effect on the elimination of microorganisms in pork, without representing a biological hazard and ensuring its safety for human consumption.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Cátedra Villarreal Posgrado
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Eres libre de
- Compartir : copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato.
- Adaptar : remezclar, transformar y construir sobre el material.
El licenciante no puede revocar estas libertades siempre que cumpla con los términos de la licencia.
Bajo los siguientes términos:
- Atribución : debe dar el crédito apropiado , proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se realizaron cambios . Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de ninguna manera que sugiera que el licenciante lo respalda a usted o su uso.
- No comercial : no puede utilizar el material con fines comerciales .
- CompartirIgual : si remezclas, transformas o construyes a partir del material, debes distribuir tus contribuciones bajo la misma licencia que el original.
- Sin restricciones adicionales : no puede aplicar términos legales ni medidas tecnológicas que restrinjan legalmente a otros hacer cualquier cosa que la licencia permita.
Avisos:
- No tiene que cumplir con la licencia para elementos del material que sean de dominio público o donde su uso esté permitido por una excepción o limitación aplicable.
- No se dan garantías. Es posible que la licencia no le otorgue todos los permisos necesarios para el uso previsto. Por ejemplo, otros derechos como publicidad, privacidad o derechos morales pueden limitar la forma en que utiliza el material.