Proximal analysis of male mangrove crab, Ucides occidentalis (Ortmann, 1897) and value-added alternatives, Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.62430/rtb20252311909Keywords:
meat crab , Gulf of Guayaquil , Mondragon Island , sensory profileAbstract
The mangrove crab Ucides occidentalis (Ortmann, 1897) is a fishery resource in Ecuador regulated only for catching males, which are commercialized mainly in packages of 12 individuals. Our objective was to analyze the meat crab of U. occidentalis cooked by two methods (boiling and steaming) as well as show two alternatives of added value (nuggets: aromatic and coconut). Crabs were collected from commercial catches made on Mondragon Island, Gulf of Guayaquil. The meat crab was extracted by hand and the percentages of protein, fat and ash were determined. Consumer preference was evaluated by a sensory panel. A total of 72 male crabs were processed, ranging in size from 75 to 88 mm carapace width. Proximal analysis showed similar values for both cooking methods. Steaming: 21.8% protein, 1.73% fat, 7.24 ash, and boiling: 22.20% protein, 1.95% fat, 6.74% ash. The participants rated the crab nuggets as "good". The aromatic nugget was better than the coconut nugget. Our proximal analysis of male U. occidentalis showed values higher than previously reported for the Gulf of Guayaquil (13.38% protein, 0.45% fat, 2.49% ash), but close to those reported for other crab species (16.5-24.38% protein, 0.5-2.09% fat, and 1.02-2.25% ash). It is important to consider food alternatives based on U. occidentalis and its derived products, such as chitin, proteins, related molecules (e.g., enzymes, peptides) and nanomembrane production.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Objeto: El AUTOR-CEDENTE transfiere de manera TOTAL Y SIN LIMITACIÓN alguna al CESIONARIO (Revista The Biologist (Lima)) los derechos patrimoniales que le corresponden sobre sus obras por el tiempo que establezca la ley internacional. En virtud de lo anterior, se entiende que el CESIONARIO adquiere el derecho de reproducción en todas sus modalidades, incluso para inclusión audiovisual; el derecho de transformación o adaptación, comunicación pública, traducción, distribución y, en general, cualquier tipo de explotación que de las obras se pueda realizar por cualquier medio conocido o por conocer en el territorio nacional o internacional.
Remuneración: La cesión de los derechos patrimoniales de autor que mediante este contrato se hace será a título gratuito.
Condiciones y legitimidad de los derechos: El AUTOR-CEDENTE garantiza que es propietario integral de los derechos de explotación de la(s) obra(s) y en consecuencia garantiza que puede contratar y transferir los derechos aquí cedidos sin ningún tipo de limitación por no tener ningún tipo de gravamen, limitación o disposición. En todo caso, responderá por cualquier reclamo que en materia de derecho de autor se pueda presentar, exonerando de cualquier responsabilidad al CESIONARIO.
Licencia de acceso abierto: El AUTOR-CEDENTE autoriza que manuscrito publicado en la Revista Científica The Biologist (Lima) (versión Impresa ISSN 1816-0719, versión en línea ISSN 1994-9073) permanece disponible para su consulta pública en el sitio web http://revistas.unfv.edu.pe/index.php/rtb/index y en los diferentes sistemas de indexación y bases de datos en las que la revista tiene visibilidad, bajo la licencia Creative Commons, en la modalidad Reconocimiento-No comercial- Sin Trabajos derivados –aprobada en Perú, y por lo tanto son de acceso abierto. De ahí que los autores dan, sin derecho a retribución económica, a la Escuela Profesional de Biología, Facultad de Ciencias Naturales y Matemática de la Universidad Nacional Federico Villarreal (EPB - FCCNM - UNFV), los derechos de autor para la edición y reproducción a través de diferentes medios de difusión.